Teknoloji

Yapay Zeka ve Sahte Kimlik ve Sesler Kullanılarak Beklenmedik Olaylar Gerçekleşti!

SohbetGPT Yapay zeka servislerinin telaşı tüm hızıyla devam ediyor. Yapay zeka teknolojileri kullanıcılara kolaylık sağlasa da gücünün tehlikelerinin farkında değiliz.

Bir geliştirici, ChatGPT gibi OpenAI tabanlı bir yapay zeka makinesini kullanıyor “Dezenformasyon makinesi”gelişmiş. ‘Karşı Bulut’ Buna adı verilen bu projenin tamamlanması yaklaşık 2 ay sürdü ve maliyeti 400 dolardan azdı. Geliştirici bu makineyi tanıttığında kitlesel propaganda yapmanın ne kadar ucuz ve kolay olabileceğinin altını çizmişti. Makinenin amacı geçersiz makalelerve hatta tarihte yaşanmamış olaylaraslında büyük bir gerçeklikle yaşanmış gibi göstermek.

Makinenin amacı sadece bu değil

Mayısta Sputnik Uluslararası Haber sitesinde ABD dış politikasını sert bir şekilde eleştiren bir dizi tweet yayınlandı. ‘CounterCloud’ isimli bir hesaptan paylaşılan bu tweetler, ABD’nin dış politika duruşunu eleştiren yorumlar ve hatta yazılardan alıntılar içeriyordu. Hatta sitedeki çeşitli haber siteleri ve gazeteciler bile yapay zeka tarafından tasarlandı. Bu dezenformasyon makinesinin geliştiricisi ‘YeniPaw’Kullanıcı adı ile internette yer edinmiş ve siber güvenlik uzmanı olduğunu iddia ediyor.

NeaPaw, YouTube’da bu projeyi neden ve nasıl oluşturduğunu açıklayan bir video yayınladı.

Yapay zekanın gücünü ve dezenformasyonun inanılmaz yerlere nasıl gidebileceğini görmek isteyen NeaPaw, geçersiz haber üretmenin ne kadar kolay ve tehlikeli olduğunu belirtiyor. Ayrıca ChatGPT ile muhalif makaleler oluşturma sürecini de açıklamaktadır. Tıpkı zamanında olduğu gibi birebir makalenin farklı tarz ve bakış açılarıyla hazırlandığını söylüyor.

Sadece bununla ilgili değil. Dahası var…

Daha sonra yapay zekanın en alakalı içeriğe yanıt vermesi için bir denetim modülü oluşturdu. Bu modül ile sahte makalelerve hatta fotoğraflara yorum yapmak sahte ses belgeleri Yarattılar. Ayrıca geçersiz gazeteci profillerinin yer aldığı haberlerin altına farklı yorumlar yazdılar. Ayrıca bu dezenformasyon makinesine, paylaşılan tweetlerin yeniden paylaşılması ve beğenilmesi için çeşitli komutlar verdiler.

İki ay içinde geliştirici günde 24 saat Bu propagandayı baştan sona sürdüren bir sistem vardı. NeaPaw, sahip olduğu gücün şu anda bu sistemi herkesin kullanımına sunmadığının farkına varacaktır. Çünkü bu sistemin kullanılması büyük bir propaganda aracının kitlesel etki yaratacağı anlamına gelmektedir. Üstelik nerede biteceği de hiçbir şekilde bilinmiyor.

Ancak haberin başına eklediğimiz videoda NeaPaw bu makinenin nasıl çalıştığını anlatıyor ve işlerin nasıl yürüdüğü konusunda kamuoyunu bilinçlendirmenin daha yararlı olacağını söylüyor.

OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman da konuyla ilgili yaygarayı beraberinde getiren bir tweet paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu