Ekonomi

Kripto aylık işlem hacmi, yedi aydır ilk kez 6,58 trilyon dolara düştü

Kripto para işlem hacimleri, artan jeopolitik gerilimlerin ve ABD’de listelenen spot ETF’lere girişlerdeki yavaşlamanın, dijital varlık piyasası üzerinde baskı oluşmasıyla birlikte yedi aydır ilk kez düşüş kaydetti.

Londra merkezli dijital varlık veri sağlayıcısı CCData tarafından hazırlanan rapora göre spot ve türev piyasalarındaki kümülatif hacim, %43,8 düşüşle 6,58 trilyon dolara geriledi. Bu durum, Mart ayındaki rekor yüksek seviye olan 9,12 trilyon dolardan keskin bir geri çekilme olduğunu gösteriyor.

Vadeli işlem ve opsiyon piyasasındaki aktivite, %47,6 düşüşle 4,57 trilyon dolara gerilerken türevler yatırımcıların ilgisini kaybetti. Spot piyasa hacmi, göreceli olarak %32,6’lık bir düşüşle 2,01 trilyon dolara geriledi.

Raporda yer alan ifadeler şöyle:

“Bu düşüş beklenmedik makroekonomik verileri, Orta Doğu’daki jeopolitik krizin büyümesini ve ABD spot Bitcoin ETF’lerinden gelen negatif net akışları takip ederek büyük kripto varlıklarının mart ayında elde ettikleri kazanımları geri kaybetmesine yol açtı.”

Piyasa değerine göre lider kripto para birimi olan Bitcoin (BTC), geçen ay neredeyse %15 düşerek 60.000 doların altına geriledi ve yedi aylık kazanç trendini bozdu.

Piyasadaki en likit dijital varlıkların ölçüsü olan CoinDesk 20 Endeksi yaklaşık %20 oranında işlem gördü ve toplam kripto piyasası kapitalizasyonu, %16,8 düşüşle 2,177 trilyon dolara geriledi.

Binance hacim bakımından en büyük kripto borsası olmayı sürdürürken spot ve türev piyasa payının toplamı %41,5’e düştü. Borsanın spot piyasa işlem hacmi, Nisan ayında %39,2 düşüşle 679 milyar dolara geriledi ve Eylül 2023’ten bu yana ilk düşüşünü kaydetti.

CCData’ya göre:

“Binance’in pazar payındaki düşüş, kuru

cusu ve eski CEO’su Changpeng Zhao‘nun ABD kara para aklama yasalarını ihlal etmesi nedeniyle dört ay hapis cezasına çarptırıldığı haberiyle aynı zamana denk geldi.”

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Binance CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, Kasım ayında ABD’deki suçlamaları kabul ettikten sonra istifa etti ve yerine Richard Teng getirildi. CCData, o zamandan bu yana Binance’in spot pazar payının %30,8’den %33,8’e yükseldiğini söyledi.

Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

meramajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu